person_outline
search

Topic-icon KWARK ALS VOEDING VOOR SPORTERS

  • dirktuithof
  • dirktuithof's Profielfoto Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
More
10 mei 2016 21:51 #9818 by dirktuithof
KWARK ALS VOEDING VOOR SPORTERS was created by dirktuithof
KWARK ALS VOEDING VOOR SPORTERS
Optimel of magere kwark?


Een nieuwe blog uit de categorie Product Review op verzoek van atleet Valentine Kortbeek. Zij gaf als reden:

“Ik was laatst in de verleiding om de Griekse Stijl van Optimel te kopen, maar heb het uiteindelijk niet gedaan en toch maar weer voor de magere kwark gegaan. Terwijl het er wel heel lekker uit zag! Ik denk dat er vaak meer mensen zijn die in deze verleiding komen, misschien kun je een review geven over kwark, yoghurt types van AH, Optimel en Alpro Soya?”

Altijd weer die saaie kwark…
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark. Maar waarom nou steeds dat gehamer op eiwitten? Omdat eiwitten belangrijk zijn voor herstel, opbouw en de aanmaak van spieren (onder andere) en dat is cruciaal voor (top)sporters. Zie tabel hieronder voor meer vergelijkmateriaal tussen verschillende soorten yoghurt en kwark.

De nadelen op een rijtje
Wijk je af van je magere kwark (of Griekse Yoghurt 0% vet) dan zijn er een aantal nadelen te benoemen. Ik noem de belangrijkste.

Alle andere soorten bevatten minder eiwit.
0% suiker types (zoals Optimel) bevatten kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam).
Sojaproducten zijn (bijna altijd) gezoet met suiker.
“Normale” magere zuivel met een smaakje (zoals magere vruchtenkwark) bevat veel extra suiker. De term ‘mager’ slaat terug op het vetgehalte en niet op de hoeveelheid suiker.
Top 6
Ik geef hieronder de top 6 weer van de besproken soorten yoghurt en kwark, zodat jij straks in de winkel een weloverwogen keuze kunt maken. De criteria die ik hierbij hanteer zijn: hoog gehalte aan eiwit, geen toegevoegde suikers en geen toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Hoe lager je in het rijtje komt, des te minder eiwit en juist meer suiker en zoetstoffen.

1. Griekse Yoghurt 0% vet (naturel)
2. Magere kwark (naturel)
3. Volle kwark (naturel)
4. Alpro Soya yoghurt (naturel)
5. Magere vruchtenkwark
6. Optimel kwark (en aanverwante huismerken)

Dus;
Kom je nou weer eens in de verleiding om af te wijken van je magere kwark. Doe dat dan lekker niet. Wel kan het lonen om eens over te stappen naar een ander merk kwark, omdat het eiwitgehalte van verschillende merken behoorlijk uiteen kan lopen. Of, als je net als Valentine de Griekse Stijl van Optimel er zou aantrekkelijk uit vindt zien: pak je staafmixer, pureer een passievrucht, een halve mango en een pruim en vul om en om een laagje fruitpuree met een laagje Griekse Yoghurt 0% vet en voilá: je eigen rommelvrije, eiwitrijke, suikervrije “Griekse Stijl” is klaar!

MAAK JE EIGEN ROMMELVRIJE, EIWITRIJKE, SUIKERVRIJE “GRIEKSE STIJL” KWARK!

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: de zeeleeuw