Topic-icon AT: Ameland

  • bernard
  • bernard's Profielfoto Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
More
11 mrt 2014 11:51 #7661 by bernard
AT: Ameland was created by bernard
Terwijl de meeste Zeeleewen genoten van de eerste voorjaarstraining, waren er ook een paar naar Ameland. Zaterdag de strandrace en zondag de mtb tourtocht. (15, 30 60 of 90 km).

De start van de strandrace was op ons bungalowpark ongeveer 1.5 km van het strand. Na de start eerst een golvend ritje over een paar duinen naar de strandopgang. Het strand op Ameland is bepaald geen doorsnee strand zoals wij gewend zijn. De mensen die het verkend hadden kwamen melden dat het een soort asfalt racebaan was. Het zal een snelle race worden is de voorspelling. Het eerste stuk strand is inderdaad prima te doen. Meteen onder aan het duin rechtsaf over een soort pad, tussen het duin en het licht begroeide groene strand, naar de vloedlijn doorrijden wordt officieel ontraden, je rijdt je dan klem op een zandbank.

Net even verder dan waar de verkenners geweest zijn verandert het strand, en houdt de snelweg op. Overal zie je mensen aan het zwoegen. De meesten gaan hoog op het strand rijden, af en toe zie je iemand uit je ooghoeken de vloedlijn proberen, maar een minuutje later zijn die weer terug. Waar blijft het keerpunt? Eindelijk mogen we eraf en het laatste stukje binnendoor over een hobbelpaadje door het duin. Bij het keerpunt liggen rijplaten, die voeren je in een mum van tijd naar de vloedlijn. Maar ... daar wil je helemaal niet zijn. Dus snel weer omhoog en daar een betere route zoeken. En de boer hij ploegde voort. Vlak voor de enorme strandtent van Nes wordt het gelukkig beter, en begint het weer te rollen. Met een kleine 30km/uur gaat het terug naar de opgang. Met een (slappe) eindsprint de laatste duinenrijen over en daar is de verlossende finish voor de receptie van het bungalowpark Boomhiemke.

Zondag het uitrijrondje, een mtb tourtocht van 60km over het eiland. Op de strandfiets met strandbanden en strandverzet. Mijn broer, een rondjespurist, zou zeggen het was geen rondje, het was een achtje, want de route kruist zichzelf 1 keer. We beginnen richting de vuurtoren. Het is wel even wennen zonder vering en met grote wielen over de kleine slingerpaadjes door het Hollummerbos en de duinen bij de vuurtoren. Na een klein klimmetje en afdaling zijn we Monique kwijt. Andere bikers vertellen dat er een meisje met een kapotte derailleur in het duin staat.

"Ik dacht dat mijn ketting eraf gelopen was" maar al snel was het duidelijk dat het echt mis was, de achterderailleur zat tussen de spaken, en het padje was afgebroken. Na een beetje prutsen kon je er tenminste mee lopen. "Rijden jullie maar door, ik zie wel" "We bellen"

En inderdaad, achteraf gebeurde dit drama ongeveer 300m van het bungalowpark, waar de fietsenmaker nog 1 zware, toevallig passende, matig schakelende mtb had staan, maar het voelde als een geschenk uit de hemel. Een stukje afsnijden over het fietspad en we waren weer compleet.

De route voert door bijzondere waddennatuur, die normaal niet toegankelijk is met een bike. Na een verschrikkelijk steil klimmetje een hoog duin op in het oerd, het ruige stuk in het oosten, stond iedereen met open mond te genieten van het unieke uitzicht over de kwelders en de vlaktes. Dit voorzien van het geluid van jodelende wulpen, zingende leeuweriken en tepietende scholeksters. Op het laatste stukje terug naar huis, over een wandelpaadje langs en over de oude stuifdijk, kwam af en toe een kiekendief langs zeilen.

Peter, Kevin en Monique bedankt voor een top weekend.

Bernard

Please Inloggen to join the conversation.

More
11 mrt 2014 12:12 #7663 by GeorgeB
Replied by GeorgeB on topic AT: Ameland
Ja Bernard, dit was niet :whistle: echt een strand waar we om zaten te springen. Wat mij opviel was dat je weinig werd ingehaald maar dat je ook weinig kon inhalen. Het was inderdaad een ploeg wedstrijd. Zelf ook verschillende routes geprobeerd maar kwam vaker dan me lief was van een koude :sick: kermis thuis. Ook had ik de pech dat ik op mijn bike nieuwe remmen had gemonteerd die bij het keerpunt 0,0 remkracht :woohoo: hadden. Daarom kon ik bij de finish niet meer voluit, moest met mijn schoenen op de grond zien af te remmen :evil:

Please Inloggen to join the conversation.

More
11 mrt 2014 21:11 #7671 by Dave
Replied by Dave on topic AT: Ameland
Ook ik was op Ameland,

Niet de strandrace gedaan. Wel de proloog (7km sprinten in het open duin). En op zondag de tourtocht.

Ik vraag mij af of jullie met de strand race op een totaal ander stuk zijn geweest dan ik met de tourtocht.
Ik was met vrienden die nog nooit op het strand gefietst hadden, (en ook wel een beetje zenuwachtig waren na het zien van mijn EPE 2014 beelden :laugh: )

Waar wij fietsen was het gelukkig keihard, ook het stuk langs de vloedlijn was goed te doen.

Op de verzorgingsplaats te Nes kwam ik Peter en nog wat andere Zeeleeuwen tegen. Altijd leuk.

Wagenborg had zich een beetje verkeken op de drukte, twee boten later dan gepland konden we terug naar het vaste land.

Ik heb een top weekend gehad en ga volgend jaar weer!

Dave

Please Inloggen to join the conversation.

More
12 mrt 2014 21:17 - 12 mrt 2014 21:17 #7674 by Steffen
Replied by Steffen on topic AT: Ameland

GeorgeB schreef : Ook had ik de pech dat ik op mijn bike nieuwe remmen had gemonteerd die bij het keerpunt 0,0 remkracht :woohoo: hadden.

Hoe kwam dat nou? Remmen zover op? Lijkt me niet toch, omdat je niet echt hard kon, hoefde je ook niet veel te remmen.....
Last edit: 12 mrt 2014 21:17 by Steffen.

Please Inloggen to join the conversation.

More
12 mrt 2014 21:44 - 12 mrt 2014 21:45 #7675 by GeorgeB
Replied by GeorgeB on topic AT: Ameland
Wij zijn er nog steeds niet achter wat het probleem is/was. Remmen waren niet op, bij de service stand hebben ze het ook alleen maar zo af kunnen stellen dan ik met slepende remmen terug moest naar de boot.

Heb wel een vermoeden maar dat kan ik dan zondag pas vergelijken met C-C-C
Vandaag nieuwe remklauwen ontvangen die ook getest moeten worden. Dus ff zien hoe dat zondag verloopt
Last edit: 12 mrt 2014 21:45 by GeorgeB.

Please Inloggen to join the conversation.

Moderators: de zeeleeuw